skip to Main Content

Saziņai:

Email: offis@lotos-pharma.com
Phone: 371......................
Adrese: Plieņciema 16, Mārupes nov.

Mēs tikai izsakām savu viedokli

Natīvo Sūkalu Olbaltumu Izolāts Muskuļu Masas Zuduma Periodā

Natīvo sūkalu olbaltumu izolāts muskuļu masas zuduma periodā

Natīvo sūkalu olbaltumvielu izolāts.

(Native Whey – natīvās jeb dabiskās)

Būtiskākās lietas par olbaltumu nozīmi muskuļu masas zaudējumu gadījumos

1. Kas ir natīvo olbaltumu izolāts?

2. Muskuļu masas zudums

3. Ķirurģiskas operācijas periods.

4. Sūkalu proteīna uztura kvalitāte.

5. Veiktie pētījumi.

Natīvo olbaltumu izolāts ir ātri sagremojamu olbaltumielu avots ar ļoti augstu neaizstājamo aminoskābju daudzumu un pareizām to savtarpējo attiecību proporcijām jeb olbaltumvielu profilu.

Tās ir piena sūkalu olbaltumvielas , kuras iegūtas no piena ultrafiltrācijas un mikrofiltrācijas ceļā.  Būtiski atšķirās no parastām sūkalu olbaltumvielām, kuras iegūst no  siera un biezpiena ražošanas blakusprodukta – atlieku sūkalām.

Natīvās sūkalu olbaltumvielas ir strukturāli līdzīgas, tikai iegūtās no tīras izejvielas – piena. Izmantošana : zīdaiņu pārtikā, klīniskais uzturs un premium sporta uztura bagātinātājos.

 

Novecojošo iedzīvotāju grupa.

2015. gadā pasaulē bija 604 miljoni cilvēku, kas vecāki par 65 gadiem,  puse no tiem Āzijā. Līdz 2030. gadam to skaits sasniegs 830 miljonus. Šo iedzīvotāju novecošanu var iedalīt 3 grupās:
– veselīgi novecojoši cilvēki, kuri vēlas saglabāt mobilitāti un neatkarību.
– sarkopēnijas slimnieki
– vecāka gadagājuma cilvēki, hospitalizēti un/vai  pēc operācijas

– ar ierobežotām kustībām un bez fizisku vingrinājumu iespējām

Sarkopēnija.

Sarkopēnija ir hroniska slimība, kas skar 30% iedzīvotāju, kas vecāki par 60 gadiem, un 50% vairāk nekā 80 gadu vecumā. To definē kā ar skeleta muskuļu masas un ar vecumu saistītu funkciju zaudējumu, dažkārt saistībā ar palielinātu tauku daudzumu. Pašreizējais slimnieku skaits šobrīd ir aptuveni 50 miljoni, un nākamo 40 gadu laikā ir sagaidāms, ka tas palielināsies līdz 200 miljoniem.

Apmēram 40% muskuļu zudumu rodas vecumā no 20 līdz 60 gadiem, lielākie zaudējumi ir mazkustīga rezultāts. Sarkopēnijas cēloņi ir sarežģīti un var ietvert fizisku neaktivitāti, anaboliskas hormonu izmaiņas, hroniskas slimības, iekaisumus, insulīna rezistenci un uztura iztrūkumus, piemēram, nepietiekamu kaloriju un proteīnu uzņemšanu (Fielding et al., 2011).

Līdz ar to parādās uzdevums ir nodrošināt zināmus  uzturvērtības risinājumus, kas dod labāku dzīves kvalitāti, palielinātu mobilitāti un ilgāku neatkarīgas dzīves periodu šai iedzīvotāju grupai. Un tas ir nepieciešams, jo visā pasaulē strauji pieaugošais iedzīvotāju novecošanāsprocess pasaulē nozīmē, ka ar sarkopēniju un ar to saistīto veselības aprūpes grupu izmaksas arī turpmāk būs nopietna sabiedrības veselības problēma.

Uztura nozīme sarkopēnijas gadījumā.

Līdzsvarots uzturs un vecāka gadagājuma cilvēkiem pielāgota muskuļu spēka apmācības programma var palīdzēt novērst sarkopēniju. Pielāgotai uztura sistēmai jāņem vērā arī tas, ka gados vecākiem cilvēkiem ir mazāka apetīte un  kuņģa-zarnu traktā biežāka proteīnu aizture.

Zinātniskie pētījumi liecina, ka  dabīgo piena sūkalu proteīns uzlabo muskuļu funkcijas gados vecākiem cilvēkiem: vienlaikus vecāka gadagājuma cilvēkiem dodot mērenu olbaltumvielu daudzumu, tas garantē nepieciešamo daudzumu leicīna, lai stimulētu muskuļu sintēzi.

Ķirurģiska operācija – pirms un pēc.

Uzturs ir arī būtiska atveseļošanās sastāvdaļa, un vairumam pacientu tiek lūgts veikt diētas izmaiņas, lai uzlabotu imunitāti un palielinātu organisma spēju sevi dziedēt. Pacientiem pēc operācijas nav nekas neparasts zaudēt aptuveni 5 līdz 10 procentus ķermeņa masas.

Lielākā daļa ārstu ieteiks diētu ar augstu olbaltumvielu saturu, jo īpaši sūkalu veidā, ko var iegūt no labas kvalitātes uztura piedevām bagātinātāju formā.

Ķirurģisko pacientu uzturs.

Saskaņā ar 1994. gada pētījumu, kas publicēts Britu Medicīnas žurnālā, 40% no ķirurģiskiem pacientiem ir nepietiekams uzturs viņu uzņemšanas laikā, un viņi turpina iztērēt iekrāto uzturu dienās, kas seko pēc operācijas.

Turklāt operācija izraisa skeleta muskuļu audu sadalīšanos un atbrīvošanos no aminoskābēm, kuras pēc tam tiek nogādātas bojājumu vietā, lai palīdzētu reģenerācijas procesā.

Pēc operācijas organisms turpina ražot jaunas šūnas, lai aizvietotu bojātās un veicinātu asinsvadu un ādas audu attīstību. Šīs darbības prasa proteīnu; bez tā pacientiem var rasties ilgāks atveseļošanās laiks.

Sūkalu proteīns, to uztura kvalitāte.

Vēl nesen uztura bagātinātāji ar piena olbaltumvielām galvenokārt bija t.s. kazeināti. Tomēr pēc desmitu gadu ilgiem  plašiem starptautiskiem petījumiem vērojama aizvien lielāka virzība uz sūkalu proteīnu lietošanu. Šie pētījumi ir dokumentējuši sūkalu proteīna lielisko uztura kvalitāti un ka sūkalu proteīna uzņemšana rada augstāku muskuļu proteīna sintēzes ātrumu.

Back To Top